Cold Turkey

4
User Rating: 1.86 (4 votes)

ColdTurkeyDe “koude” methode kan op zichzelf heel aantrekkelijk lijken. Gewoon stoppen, geen gezeur en de ontwenningsverschijnselen overwinnen door middel van wilskracht. Wellicht is deze cold turkey methode een van de meest populaire methoden om te stoppen met roken, doordat je er gewoon direct mee kunt beginnen en geen geld ervoor uit te geven.

Er zijn personen die met de cold turkey manier slagen om te stoppen met tabak. Vaak zijn dit sociale rokers die een of twee sigaretten per dag rookten. Voor hen zijn de ontwenningsverschijnselen nog te overzien. Voor zwaardere rokers is deze methode echter vaak niet effectief.

Een groot probleem met deze methode is dat het voor een lange tijd kan werken, maar dat je altijd een zwak moment tegenkomt. En op dat moment ga je voor jezelf rationalizeren dat een sigaret helemaal geen probleem is. Binnen de kortste keren steek je hem weer op en ben je weer vervallen in je oude patroon. We zien dit elk jaar rond de jaarwisseling, waarbij mensen zich voornemen om te stoppen met roken. De meest zijn eind januari echter weer volop aan het roken geslagen.

Hoe werkt de Cold Turkey methode?

Je rookt je laatste sigaret uit je pakje. Je neemt je voor om erna nooit meer een sigaret aan te raken. De eerste paar dagen voel je je een beetje humeurig maar zijn de gevolgen nog te overzien. Wel ga je meer snoepen en snacken om de leegte van geen sigaretten op te vangen.

Na een week krijg je het echter erg moeilijk. Je hebt last van hoofdpijn en je wilt dat vervelende gevoel in je lichaam helpen. Je hersenen gaan rationaliseren: die sigaretten waren eigenlijk zo slecht nog niet. En op bijeenkomsten weet je geen houdig, zonder die sigaret in je hand. Deze periode, een week tot drie weken nadat je gestopt bent, zijn het lastigste. Je lichaam en je hoofd gaan alle registers opentrekken om het roken weer aantrekkelijk te maken. Overleef je dit, dan heb je een goede kans om helemaal te stoppen met roken.

Een nadeel van de Cold Turkey methode is echter dat, mocht je gestopt zijn met roken, je op ieder zwak moment in je leven je de inname van nicotine als een reeel uitgangspunt gaat zien. In andere woorden, die sigaret gaat je altijd nog lekker lijken. Veruit de meeste personen die proberen te stoppen met de koude methode roken daarom een jaar na het voornemen gewoon weer in hun oude patroon.

Effect van de Cold Turkey methode

De methode is erg simpel: je stop gewoon. In enkele gevallen kan dit goed werken, vooral als je geen zware roker bent en over een sterke dosis overtuiging beschikt. Maar doordat je geen hulpmiddelen gebruikt, zoals Nicotinepleisters of Champix, kan de periode van ontwenning erg vervelend zijn. Het stoppen met roken is gewoon echt niet leuk, wat het gevaar van weer teruggrijpen naar de sigaretten des te groter maakt.

Een ander probleem van de cold turkey methode is dat je de oorzaken van het roken niet aanpakt, zoals bij de Allen Carr methode of de Mentale methode. Hierdoor zul je telkens wanneer je weer onder stress komt of in die gezellige sociale sfeer sneller overgehaald worden om te beginnen met roken. Al met al is de cold turkey methode niet echt aan te raden wanneer je serieus bent over het afzweren van je nicotine inname.

Het kan een prettige methode lijken, maar "cold turkey" gaat niet in je koude kleren zitten. Zonder steun is stoppen met roken gewoon erg lastig. Zeker als je meerdere sigaretten per dag rookt is een andere methode sterk aan te raden voor het stoppen.
4 Review Score
Matig

Het kan een prettige methode lijken, maar "cold turkey" gaat niet in je koude kleren zitten. Zonder steun is stoppen met roken gewoon erg lastig. Zeker als je meerdere sigaretten per dag rookt is een andere methode sterk aan te raden voor het stoppen.

Cold Turkey
09/08/2014
4/10
User Rating: 1.86 (4 votes)