E-Sigaretten – Uitleg en Tips

De afgelopen jaren heeft het elektrische roken sterk aan populariteit gewonnen. Dat is ook niet vreemd. De elektrische sigaret – ook we e-sigaretten of e-sigs – genoemd, heeft vele voordelen boven de ouderwetse tabakssigaret. Veel personen die van roken houden, niet willen stoppen maar het toch gezonder aan willen doen kiezen daarom voor de elektrische sigaret. Dit jaar gebruikte 3% van de Nederlandse bevolking wel eens een elektrische sigaret. De verwachting is dat dit percentage de komende jaren nog sterk zal gaan stijgen.

Ook benieuwd naar het elektrische roken? In dit artikel worden alle beginselen uitgelegd.

Wat zijn elektrische sigaretten precies?

E-sigaretten zijn kleine apparaatjes die de vorm hebben van een normale sigaret. Binnen de elektrische sigaretten zitten onderdelen die het normale rookgedrag kopiëren. De kern van het apparaat is de batterij die de verdamper aandrijft. Je kunt aan deze verdamper verschillende soorten vloeistoffen naar eigen keuze toevoegen. Zo bouw je in feite de smaak van je eigen sigaret. Er zijn hierbij vloeistoffen met nicotine en zonder nicotine verkrijgbaar.

Het principe van elektrische roken bestaat al vele decennia maar de elektrische sigaret is pas sinds een jaar of 10 in zijn moderne versie op de markt verschenen. Sinds deze moderne herintroductie heeft de e-sigaret vooral in Westerse landen en in Azië veel gebruikers voor zich weten te winnen. Bij aanvang was de elektrische sigaret vooral bedoeld als hulpmiddel voor het stoppen met roken. Al snel werd het echter ook een populair middel op zichzelf voor de langere termijn.

Verschillende soorten onderzoek uit heeft uitgewezen dat e-sigaretten veel gezonder zijn dan analoge sigaretten met tabak. Definitieve conclusies over de effecten voor de lange termijn ontbreekt echter nog. Desalniettemin stellen gebruikers dat e-sigaretten ze een veel gezonder en schoner gevoel geven dan tabakssigaretten. Daarbij worden al snel gezondheidsverbeteringen door wetenschapper waargenomen bij personen die zijn overgestapt van tabak naar e-sigaretten.

Je kunt elektrische sigaretten prima online aanschaffen. Ben je nog niet zo bekend met elektrisch roken dan kun je het beste voor een beginnerspakket gaan.

Hoe werken elektrische sigaretten?

De namen van de elementen kunnen verschillen maar in principe bestaat een e-sigaret uit 5 basisdelen: een batterij, een verdamper, een cartridge, een led lampje en een sensor. We leggen hieronder de functie van deze onderdelen uit:

> De batterij wordt normalter vervaardigd van lithium, wat deze ook extra licht maakt. Deze batterij drijft de elektrische sigaret aan en zorgt dat de vloeistof kan worden verdampt. Je kunt de batterij gewoonlijk opnieuw opladen, en soms zelfs met een USB koord via je computer.

> De verdamper bestaat uit speciale synthetische olie die ervoor zorgt dat de vloeistof uit de cartridge verdampt kan worden. De verdamper staat in direct verbinding met de batterij en wordt erdoor aangedreven.

> De cartridge kun je eenvoudig vullen met vloeistoffen naar eigen smaak. De vloeistof uit de cartridge wordt door de verdamper verhit zodat je het kunt inademen. De vloeistof uit de cartridge wordt ook wel “e-juice” genoemd en kun je online kopen.

> Het led lampje bevindt zich voorop de e-sigaret en licht op wanneer je inhaleert. Eigenlijk net zoals bij een ouderwetse tabakssigaret.

> De sensor registreert tenslotte wanneer je wilt gaan inhaleren en activeert dan de verdamper zodat de vloeistof tot rook wordt verdampt. Het is derhalve de schakel tussen jouw manuele handeling en de e-sigaret, en zorgt ervoor dat de e-sigaret efficiënt werkt.

Soms bevat de e-sigaret geen sensor maar een knop die je handmatig moet indrukken. Dit is vooral bij de goedkopere modellen het geval.

Het gebruik van de e-sigaret

Deze 5 onderdelen staan met elkaar in verbinding die als geheel de e-sigaret maken. Je inhaleert aan de filterkant en dan zorgt de e-sigaret automatisch voor de rest. Je kunt je eigen smaken bepalen door de cartridge te vullen met een e-liquid naar keuze. In sommige gevallen worden de cartridge en de verdamper samen verkocht en zijn dan ook samen vervangbaar. Men stelt dat hierdoor de kwaliteit van de verdamping beter is, al hangt dit uiteraard af van de kwaliteit van het gebruikte materiaal.

Bij het inhaleren komt gewoon rook vrij, zoals je wellicht gewend bent bij de analoge sigaret. De rook van de elektrische sigaret blijft echter veel minder lang hangen en heeft de specifieke geur van je gekozen smaak. Hierdoor kun je de e-sigaretten in gevallen ook binnen in het café of restaurant gebruiken.

Voordelen van elektrisch roken

Er zijn een aantal behoorlijke voordelen te noemen ten gunste van elektrische sigaretten. Hier noemen we de belangrijkste:

> Het is gezonder. Ouderwetse sigaretten bevatten honderden giftige stoffen die zeer nadelig zijn voor je gezondheid. Elektrische sigaretten hebben zich bewezen dat ze een veel beter effect hebben op je longen en je lichaam.

> Je hebt geen last van tabaksrook. De rook van een elektrische sigaret is zeer licht en ook plezierig te noemen. Deze heeft daarbij de geur van je favoriete smaak.

> Geen tabaksresten op je handen. Doordat de elektrische sigaret gewoon een schoon apparaat is laat het niets achter op je handen of andere lichaamsdelen. Je handen ruiken na gebruik dan ook gewoon fris.

> Andere personen ervaren het als vrij prettig. Dit betekent dus dat je het gewoon goed kunt gebruiken in de buurt van niet-rokers (uiteraard wel van te voren met hen af te stemmen). Soms kun je e-sigaretten zelfs gebruiken op plekken waar normaal roken niet is toegestaan.

> Je hoeft geen as af te kloppen en er is dus geen noodzaak voor een asbak. Daarbij heb je dus ook geen zorgen over brandgevaar of as op de bekleding van je bank.

> Een smaak naar keuze. Je kunt de smaak van de rook kiezen die jij lekker vindt. Ga bijvoorbeeld voor een smaak als aardbeien of munt. Maar je kunt ook altijd gewoon kiezen voor de ouderwetse “rook” smaak.

> Het is veel goedkoper op de lange termijn. De aanschaf van een elektrische sigaret is een eenmalige aankoop van tussen de €50 en €100. Hierbij is een flesje e-liquid rond de €20. Een flesje e-liquid staat gelijk aan zo’n 200 sigaretten. Ben je van plan om meer te roken dan dit dan ben je dus goedkoper uit met een e-sigaret.

Er zijn ook wel een aantal aandachtspunten voor elektrisch roken te noemen. Zo heeft men nog geen uitsluitsel over de langdurige effecten ervan en kunnen de e-juices nog steeds nicotine bevatten. Daarbij is de elektrische sigaret niet altijd te gebruiken als bijvoorbeeld je batterij op is en deze opgeladen moet worden.

Kijken we echter naar de voordelen ten opzichte van deze punten, dan zijn elektrische sigaretten veruit superieur vergeleken met sigaretten die tabak bevatten.

Benodigdheden voor de beste elektrische rookervaring

Bij het elektrisch roken kun je onderscheid maken tussen e-sigaretten voor beginner en die voor gevorderden. Eventueel is er zelfs ook nog sprake van een midden-categorie. Elektrische sigaretten voor beginners kenmerken zich doordat ze eenvoudig op te zetten en te onderhouden zijn. Ze bestaan uit onderdelen die simpel zijn te begrijpen en houden het bij de basis. Vaak zijn beginnerspakketten veel goedkoper dan die voor gevorderden.

E-sigaretten voor gevorderden zijn speciaal bedoeld voor personen die regelmatig tot veelvuldig roken, en dat ook willen blijven doen. Doordat je de e-sigaret veel gebruikt zoek je meer subtiele nuances in de smaak. Daarbij bieden elektrische sigaretten voor gevorderden nagenoeg een betere kwaliteit in batterij en verdamper, waardoor je er langer mee door kunt. Je kunt hierbij zo gek maken als je zelf wilt en zeer geavanceerde e-sigaretten gebruiken.

Ben je nieuw met elektrisch roken dan is eigenlijk altijd een e-sigaret voor beginners aan te raden, ook al rook je veel tabakssigaretten. Zo kun je zien ook elektrisch roken wel wat voor jou is en uitvinden wat jij belangrijk vindt in een e-sigaret. De meeste gebruikers zijn daarbij al erg tevreden over de kwaliteit van een e-sigaret die onder de beginners categorie valt.

Handige Tips voor Elektrisch Roken

Om de beste rookervaring te hebben met elektrische sigaretten, hier een aantal gouden tips:

> Begin met een bescheiden e-sigaret en ga niet meteen voor de meest dure en geavanceerde optie. Ontdek eerst de finesses van het elektrisch roken en bekijk of het wel wat voor je is.

> Let op je batterijcapaciteit. Zo kun je met batterijen van 200mAh twee keer zo lang doen dan met batterijen van 100mAh. Iedere keer moeten opladen kan immers vervelend zijn. Een batterij voor een elektrisch sigaret kun je gemiddeld genomen zo’n 500 keer opladen.

> Zorg dat je de batterijen op meerdere plekken kunt opladen, dat is wel zo handig. Zo kun je eenvoudig een oplader voor in de auto installeren.

> Het gebruik van e-juices waarmee je telkens de cartridges vult is veel goedkoper dan keer op keer een nieuwe cartridge kopen. Ga dus voor e-juices indien de prijs een overweging is.

> Begin met een lage dosering van nicotine. Zo kun je wennen aan de wat andere smaak en werking van de e-sigaret ten opzichte van een tabakssigaret. Neem daarbij rustige en lange halen zodat de smaak beter is.

> Maak de verdamper zo nu en dan schoon. Bij veelvuldig gebruik kan de verdamper wat verstopt raken. Je kunt hem doorblazen of even een dag in wat pure alcohol laten weken. Hierna is de verdamper weer perfect te gebruiken.

Bekijk hier onze lijsten met de beste e-sigaretten voor zowel beginners als gevorderden.