Hypnose

5
User Rating: 1.98 (2 votes)

HypnotherapieklEen behandeling met hypnose tegen nicotineverslaving klinkt misschien niet echt geloofwaardig. Toch zijn er vele ex-rokers die zweren door middel van een hypnotherapie behandeling te hebben kunnen stoppen.

Bij een hypnotherapie sessie wordt je onderbewustzijn naar voren gehaald. In je onderbewustzijn bevinden zicht onder meer de kern van je gewoonten en de oorzaken van je emoties. Dit zijn gewoonlijk exact dezelfde mentale stimuli die zorgen dat je blijft roken. Gedurende een behandeling met hypnose kan de hypnotherapeut dan trachten veranderingen door te voeren in deze gewoonten en emoties. Ten gevolge zal je rookverslaving daardoor verdwijnen.

Hoe werkt een hypnotherapie tegen roken precies?

Voordat je gaat aanvangen met de hypnose behandeling zal er eerst een kenningsmakingsgesprek plaatsvinden met de hypnotiseur. Hierbij worden je huidig rookgedrag en je doelstellingen besproken. Vervolgens worden de hypnose sessie ingepland.

Zoals gesteld zal je tijdens deze sessies onder “trance” worden gebracht. De hypnotherapeut zal je hiervoor eerst in een zeer ontspannen staat brengen. Vervolgens wordt er dan een suggestief gesprek met jouw en je onderbewust zijn gevoerd. De therapeut draagt hierbij dan alternatieven voor het roken aan, die zich vervolgens moeten gaan hechten je in gewoonten en emoties.

Over het algemeen zijn voor een hypnose behandeling om te stoppen met roken meerdere sessies nodig. Het gemiddelde is 3 tot 5 sessies. Iedere sessie duurt iets minder dan een uur. De duur en looptijd van de hypnosesessies hangt mede af van de zwaarte van je nicotineverslaving en de kracht van de onderliggende oorzaken van je rookgedrag.

Als je met een hypnotherapie gaat beginnen dan is het in ieder geval wel van belang dat je je goed kunt ontspannen en met overtuiging de sessie ingaat. Op deze manier heeft hypnose het meeste effect. In bepaalde gevallen wordt een hypnose-sessie vergoed door je zorgverzekeraar.

Resultaten van hypnosetherapie

De effecten bij rokers zijn gemengd, net zoals als de meningen van experts. Sommige rokers meldden dat hypnotherapie net dat laatste stapje was dat ze nodig hebben om te kunnen stoppen. Anderen meldden helemaal geen resultaat van de sessies. Hypnotherapie is dan ook zeker niet de meest effectieve methode om van je tabaksverslaving af te komen.

Een hypnotherapie sessie is eigenlijk meer iets voor erbij, een extra methode om te stoppen, naast de meer wetenschappelijk beproefde methoden als Champix of Nicotinepleisters. Wil je het roken mentaal aanpakken dan kun je beter beginnen met de Allen Carr methode of de Nederlandse methode De Opluchting.

Hypnose als methode voor stoppen met tabak lijkt wat vergezocht. En dat is het eigenlijk ook. Hoewel hypnose je wel tot rust kan brengen en je de overtuiging kan geven om te stoppen, doet het zeer weinig om de lichamelijk verslaving te overwinnen.
5 Review Score
Matig

Hypnose als methode voor stoppen met tabak lijkt wat vergezocht. En dat is het eigenlijk ook. Hoewel hypnose je wel tot rust kan brengen en je de overtuiging kan geven om te stoppen, doet het zeer weinig om de lichamelijk verslaving te overwinnen.

Hypnose
09/08/2014
5/10
User Rating: 1.98 (2 votes)